186.Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety - Sernik na spodzie biszkoptowy ( bez glutenu ) z polewą czekoladowo - cynamonową.
Dziś pierwszy dzień grudnia, zatem pora na kolejną edycję naszego magazynu! W świątecznym numerze Bezbolesnego Usuwania Cukru z Diety znajdziesz:
- świąteczne przepisy- kilka słów o jednym ze zdrowych zamienników cukru - ksylitolu
- CukieroSKOP na cały rok
- recenzję ksiażki Cukier - Cichy zabójca?
- artykuł o wpływie cukru na rozwój chorób nowotworowych
- wywiad z właścicielką bezcukrowej cukierni w Poznaniu
- wywiad z trenerem personalnym na temat wpływu cukru na kształtowanie sylwetki
- Magazyn możecie pobrać na stronie:
www.bezbolesneusuwaniecukru.pl
Jednym ze świątecznych przepisów przygotowałam ja:
Sernik na spodzie biszkoptowy z polewą czekoladowo - cynamonową.
W magazynie znajdziecie grafikę do własnego pobrania i wydrukowania.
Składniki:
Biszkopt:
- 25g mąki ryżowej
- 20ml mleka roślinnego
- 1 jajko
- 20g tagatozy
( smakowy odpowiednik 40g cukru )
- łyżka cynamonu
- łyżka przyprawy do piernika ( uwaga na skład ! Większość przypraw ma w składzie pszenice i cukier )
Masa Serowa:- 250g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 50ml mleka roślinnego ( u mnie z nerkowców)
- budyń waniliowy ( bez cukru )
- 20g tagatozy
- 1g naturalnej wanilii
Polewa:
- 50 gorzkiej czekolady bez cukru
( Cavalier - ze sklepu www.stewiarnia.pl )
- 50 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka cynamonu.
Dodatki:
- masło do wysmarowania blaszki
- mąka do obsypania blaszki.
Biszkopt bez glutenowy (śr:16cm)
- Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką.
- Piekarnik rozgrzać do 180oC.
- Białko ubić na sztywną pianę.
- Żółtko, mąk, mleko, tagatoze, cynamon, przyprawę wymieszać ze sobą ( użyłam widelca ) dodać białko i wymieszać.
- Ciasto przelać do foremki i piec 15 minut w 180oC.
Masa serowa:
- Białka jaj ubić na sztywną pianę.
- Żółtka, ser, mleko, budyń, tagatoze, wanilie, wymieszać ze sobą ( użyłam widelca ) dodać ubite białko i odstawić masę.
Gdy biszkopt się upiecze, wyjąć ciasto z blaszki, przewrócić na drugą stronę, i na jeszcze ciepły biszkopt wylać masę serową.
Sernik piec przez 50 minut w 180 oC.
Polewa czekoladowa:
Podgrzać mleko z cynamonem, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
Polać ostudzony sernik czekoladą.
Wartości odżywcze w jednym kawałku
( 8 kawałków )
Kilokalorie: 119
Białko: 10.5 g
Węglowodany: 10.4 g
Tłuszcze: 4.8 g
Magazyn jest do pobrania zupełnie za darmo, zapraszam również na social media:
Instagram: www.instagram.com/bezbolesne_usuwanie_cukru
"Najlepszy sposób na osiągnięcie SUKCESU,
to postępować według RAD, jakie dajemy innym"
Na dziś to wszystko, pamiętajcie o uśmiechu !
4 COMMENTS
no wyszedł Ci cudny ten serniczek! po Nowym Roku będę się starała odstawiać nabiał ale myślę, że jeszcze w święta zaserwuję sobie taki z twarogu. Czadowy rysunek, domyślam się że Twój:) przypomina mi mojego Malucha tyle, że mój malczanek jest zielony:):)
OdpowiedzUsuńWpadam na kawałek <3
OdpowiedzUsuńSerniczek jak i pierniczki marchewkowe w tym numerze są genialne :D Gdybyśmy miały pod nosem piekarnik od razu byśmy je robiły :D
OdpowiedzUsuńAle masz zdolnosci kulinarne i artystyczne :)
OdpowiedzUsuńhttps://beslimuk.blogspot.co.uk
Dziękuje za Twój komentarz!