Proteinowa babka kokosowa w lukrze ( bez cukru, bez glutenu )
Proteinowa babka kokosowa
( bez cukru, bez glutenu )
Składniki:
- 250g białej fasoli
- 100g jogurtu naturalnego
- 50g odżywki białkowej
( u mnie smak kokosowy, ale można użyć też waniliowej lub naturalnej, albo pominąć )
- 50g ksylitolu
- 40g masła ( u mnie light )
- 60g wiórek kokosowych
- 4 jajka ( 260g )
- 1g naturalnej wanilli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia ( bez gutenowego )
Dodatkowo:
- tłuszcz do wysmarowania foremki ( u mnie olej w sprayu )
- mąka do obsypania ( u mnie jaglana )
Sposób przygotowania:
- Włączyć piekarnik na 180 oC
- Trzy białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
- Jedno białko zostawić na lukier.
- Resztę składników ze sobą zmiksować.
- Białka i masę połączyć ze sobą i wymieszać łyżką.
- Białka i masę połączyć ze sobą i wymieszać łyżką.
- Foremkę natłuścić i obsypać mąką.
- Przelać ciasto do foremki.
- Piec w 180 oC okoo 50 minut, do zarumienienia i suchego patyczka.
Ciasto jest przepyszne, osobiście wolę białą fasolę niż ciemną, ciasto jest wilgotne i przepyszne. :)
Lukier zaczynamy robić jak wyjmiemy ciasto z piekarnika. Najlepiej nakładać lukier na ciepłe ciasto. Wtedy od razu się " ścina " i wygląda pięknie.
Składniki:
- jedno białko jajka ( L )
- 20g zmielonego ksylitolu lub innego słodzika.
Sposób przygotowania:
Białka lekko ubić na pianę ( ale nie na sztywną! ), dodać ksylitol i dokładnie wymieszać.
Lukier wylać na ciasto i rozprowadzić pędzelkiem.
Ciasto podzieliłam na 10 porcji.
Wartości odżywcze w jednym kawałku.
Kilokalorie: 156
Białko: 9.2g
Tłuszcze: 8.9g
Węglowodany: 12.3g
0 COMMENTS
Dziękuje za Twój komentarz!