Waniliowy biszkopt z kremem malinowym w czekoladzie. (bez cukru, bez glutenu, bez laktozy)
Waniliowy biszkopt z kremem malinowym w czekoladzie.
(bez cukru, bez glutenu, bez laktozy)
BiszkoptSkładniki:
- 100g mąki ryżowej
- 2 jajka (M)
- 5g słodzika ( u mnie stewia w granulkach ) ze sklepu www.stewiarnia.pl -> Klik <-
- 100 ml roślinnego mleka (u mnie z nerkowców )
- szczypta naturalnej wanilii
Dodatki:
- masło do wysmarowania foremek ( u mnie wegańskie )
- 5g mąki do obsypania foremki.
Sposób przygotowania:
- piekarnik rozgrzać do 180oC
- białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę
- mąkę ryżową, żółtka jaj, słodzik, mleko zmiksować ze sobą
- obie masy połączyć ze sobą
- foremki wysmarować masłem i obsypać mąką
- masę wylać do foremek
- biszkopt piec ok 25 minut w 180oC
- po upieczeniu sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się nie klei.
- ostudzony biszkopt wyjąc z foremek, foremki umyć i osuszyć
- biszkopt przekroić na pół i dolną warstwę umieścić w foremce.
Krem
Składniki:
- 250ml mleka roślinnego
- jeden budyń malinowy
- 80g malin ( rozmrożonych i poduszonych widelcem )
- 5g słodzika
Sposób przygotowania:
- 200ml mleka nalać do garnka i zagotować
- 50ml zimnego mleka nalać do kubka, wsypać budyń i słodzik i dobrze wymieszać
- gdy mleko w garnku się zagotuję, przelać mleko z kubka, dokładnie wymieszać do zagęszczenia masy
- do garnka przełożyć maliny i dokładnie wymieszać ( ja użyłam trzepaczki )
- ciepły krem nakładamy na dolna część biszkoptu i przykrywamy krem górną.
Polewa
Składniki:
- 80g czekolady bez cukru
- 20 ml mleka roślinnego.
Sposób przygotowania:
- czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i polać ciasto.
Ciasto zostawić na 1 godzinę w lodówce.
Wartości odżywcze z całego przepisu.
Kilokalorie: 1119
Białko: 32g
Tłuszcze: 48g
Węglowodany: 146g
Wartości odżywcze w połowie serduszka.
Kilokalorie: 279
Białko:8g
Tłuszcze: 12g
Węglowodany:36.5g
![]() |
Więcej przepisów na słodkości bez cukru i bez glutenu znajdziesz w e-book'u: Pomysł na Babeczki. sklep.pat-dream.pl/produkt/babeczki <--- Link do e-book'a |
8 COMMENTS
Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńJak one super wyglądają :D Aż sama bym sobie takie zrobiła :D
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł! Gdzie udało Ci się kupić takie super blaszki? :)
OdpowiedzUsuńCiężko powiedziec mam je od 3 lat, ale pewnie kupiłam gdzieś online ;)
UsuńTakie blaszki koniecznie by mi się przydały do tych wypieków.
UsuńIdealny na walentynki, ale już chyba dzisiaj nie zdążę zrobić
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, aż nabrałam na nie ochoty, bo wygląda pysznie! Idealna na dzisiejszy dzień zakochanych♥
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie i podejrzewam, że smakują podobnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za Twój komentarz!