451. Jogurtowe ciasto z żurawiną. ( bez cukru, bez glutenu )
Jogurtowe ciasto z żurawiną
( bez cukru, bez glutenu )
Składniki:
- 4 jajka (L)
- 150ml jogurtu naturalnego
- 50g ksylitolu
- 1g naturalnej wanilii
- 100g mąki ryżowej
- 80g suszonej żurawiny
- masło i mąka do wysmarowania blaszki ( można użyć papieru do pieczenia )
Sposób przygotowania:
- Żurawinę zalać zagotowaną wodą i odstawić, mieszać co jakiś czas
- włączyć piekarnik na 190 oC
- białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną piane
- żółtka, ksylitol, wanilię, jogurt, mąkę połączyć ze sobą łopatką
- ubite białka połączyć z resztą masy
- foremkę wysmarować masłem i obsypać mąką
- połowę masy wlać do foremki
- żurawina powinna podwoić swoją objętość ( można ją zalać wodą dużo wcześniej ), odlać wodę z żurawiny i połową porcji posypać ciasto
- zalać żurawinę resztą ciasta i posypać ciasto pozostałą żurawiną
- ciasto piec 35 minut w 190 oC
- przed podaniem posypać ciasto zmielonym ksylitolem.
Uwaga !
Do ciasta nie dodajemy żadnych spulchniaczy typu: proszek do pieczenia, soda, ocet itp...
Moja foremka ma 16cm.
Ciasto pięknie urosło więc podzieliłam je na 10 kawałków.
Wartości odżywcze w 1 kawałku ciasta.
Kilokalorie:126
Białko: 4g
Tłuszcze: 3g
Węglowodany: 22g
7 COMMENTS
Uwielbiam jogurtowe ciasto!
OdpowiedzUsuńMusiało być pyszne:)
poproszę :)
OdpowiedzUsuńpyszniaste! poluję na taką żurawinę ale stacjonarnie nigdzie nie mogę znaleźć a jak już widzę to kosztuje tyle, ze wolę zamiast 200g żurawiny kupić kilogram rodzynek xD
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco! ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
Ale wyrośnięte! Wygląda przepysznie, a skład super :D
OdpowiedzUsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega smacznie ;p i brzmi jak ciasto idealne dla kogoś, kto jest na diecie sportowca ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje za Twój komentarz!