471. Waniliowy sernik z galaretką i truskawkami. ( Bez cukru / Bez glutenu )
Waniliowy sernik z galaretką i truskawkami
( bez cukru / bez glutenu )
Składniki
Sernik:
- 250g twarogu półtłustego
- 2 kurze jajka ( M )
- waniliowy budyń bez dodatku cukru
- 1g naturalnej wanilii ( lub aromatu waniliowego )
- 1g naturalnej wanilii ( lub aromatu waniliowego )
- 50g ksylitolu ( lub 20g słodzika )
Dodatki:
- 200g małych truskawek
- truskawkowa galaretka bez dodatku cukru ( u mnie wegańska )
Potrzebujemy:
- foremkę o średnicy 16cm
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania.
Sernik:
- rozgrzać piekarnik do 180oC
- białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę
- żółtka, budyń, wanilię, ser, ksylitol zmiksować ze sobą
- obie masy połączyć łopatką
- masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki
- piec 45 minut w 180 oC.
Pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Galaretka:
- truskawki umyć, obrać z szypułek i rozkroić na pół i ułożyć na ciasto
- galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, jak galaretką się rozpuści dodać 250ml zimnej wody
- odstawić galaretkę aż zacznie tężeć
- galaretkę lekko wymieszać i łyżką nałożyć na truskawki
- ciasto z galaretką schować do lodówki i poczekać do całkowitego stężenia.
!! Galaretki NIE lać gdy jest płynna bo cała wchłonie się w ciasto, albo wypłynie po za foremkę !!!
Wartości odżywcze całego ciasta:
Kilokalorie: 784
Białko: 69.5g
Tłuszcze: 24.6g
Węglowodany: 76g
Ciasto jest nisko kaloryczne więc podzieliłam je na 6 porcji
( w jednej porcji są dwa kawałki)
Kilokalorie: 131
Białko: 11.6g
Tłuszcze: 4.1g
Węglowodany: 12,7g
Propozycja podania.
- 100ml ulubionych lodów.
U mnie wegańskie : kokosowo- waniliowe, bez cukru z firmy The Coconut
- 150g truskawek
- dwa kawałki ciasta ( jedna porcja)
20 COMMENTS
Nagle poczułam zapach wanilii (który uwielbiam).
OdpowiedzUsuń=}
~ A.
Jak zawsze pyszności!
OdpowiedzUsuńChyba pożarłabym całe! :D
OdpowiedzUsuńto porcja na jedną osobe? pytam bo malo tego twarogu coś...
OdpowiedzUsuńJeśli dasz radę na raz zjeść 250g twarogu, 200g truskawek, pół litra galaretki itp itd... To około kilogramowe ciasto może zjeść na porcje. :)
UsuńZamierzam upiec to dla całej całej rodziny . z reguły daje 1 kg kubelek sera
UsuńW takim razie do 1kg sera musisz użyć conajminiej 6 jajek i o wiele wydłużyć czas pieczenia. Ja bym również dała dwa budynie, więc ksylitolu.
UsuńAle pyszności! Dość, że uwielbiam serniki to jeszcze te truskawki <3
OdpowiedzUsuńprzepis tragedia , ciasto niskie 1 cm wyroslo, to przepis na blaszke mini .nie polecam
OdpowiedzUsuńPrzepis na blaszkę 16cm... !!! Przecież jest napisane. Jak daje się większa blaszkę to automatycznie zwiększa się proporcje.
UsuńJak dałaś duża blaszkę to logiczne jest to że wyszedł Ci płaski placek.
po co takie przepisy z malymi porcjami , bez sensu ,
OdpowiedzUsuńMasz w internecie milion innych przepis z moich nie musisz korzystać. Dla mnie spokojnie takie ciasto wystarczy. A jak nie jesteś pewna, to spytaj, to ci pod powiem jak zwiększyć proporcje. Tak się składa że na tej planecie jest tysiące osób które jak ja robią przepisy tylko dla siebie i używają małych foremek, bo to trzeba zjeść, nie sposób robić o wyrzucać.
Usuńdobra, skoncz
OdpowiedzUsuńSkończyłam, a Tobie polecam czytać posty ze zrozumieniem i logicznie myśleć w odtwarzanie przepisów. ;)
UsuńPięknie wygląda:-D
OdpowiedzUsuńSernik z truskawkami to dla mnie nieodłączny element lata.
Tylko u mnie zazwyczaj króluje ten na zimno.
wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńDałybyśmy się za niego pokroić :D Idealna porcja na nas dwie :D
OdpowiedzUsuńWow, pycha <33 !
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto :P
~K.
Właśnie nabyłam truskawki, może zejde jeszcze po twaróg - taki dostalam apetyt:-)
OdpowiedzUsuńDziękuje za Twój komentarz!