482. Pełnoziarnista orkiszowa drożdżówka z jabłkami i cynamonem.
Pełnoziarnista orkiszowa drożdżówka z jabłkami i cynamonem.
Składniki:
- 400g mąki orkiszowej
- 200 ml ciepłego mleka
- 40g świeżych drożdży
- jajko
- 50g masła
- łyżeczka cukru kokosowego
- 100g erytrolu
- 400g jabłek ( już obranych i pokrojonych w kostkę )
- 3 łyżki cynamonu
- łyżka oleju kokosowego
+ foremka keksówka.
+ papier do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru kokosowego, dodać mąkę, jajko, rozpuszczone masło, 50g erytrol i wszytko razem wymieszać. Miskę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Jabłka:
Na patelnie rozpuścić łyżkę oleju kokosowego, dodać jabłka pokrojone w kostkę i chwilę poddusić, dodać 3 łyżki cynamonu i 50g erytrolu, dusić na małym ogniu 10 minut.Odstawić uprażone jabłka do ostygnięcia.
Ciasto oraz jabłka połączyć ze sobą, przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piec 50 minut w 190oC.
Drożdżówkę podzieliłam na 8 kawałków.
Wartość odżywcze jednego kawałka.
Kilokalorie: 263
Białko: 7g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 53g
9 COMMENTS
O mniam, uwielbiam takie ciasta☺
OdpowiedzUsuńMam już ślinotok! Obłędna :)
OdpowiedzUsuńPat!Twoja drożdżówka wygląda tak pięknie że oddałabym za nią nawet zwykłą białą,bułę z kruszonką:-)
OdpowiedzUsuńJak zwykle pysznie tu u Ciebie :). Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle wynajduję tutaj kolejną pyszność, super :P
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, bo wygląda tak puszyście i kusząco smacznie :)
OdpowiedzUsuńJuż czujemy ten obłędny zapach cynamonu :D
OdpowiedzUsuńmojemu bratu na pewno by smakowała ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z udziałem jabłuszek i cynamonu #yummu :D
OdpowiedzUsuńDziękuje za Twój komentarz!