494. Wegańskie Jadłospis II. [ Przepis na wegańśkie waniliowe babeczki z kawałkami czekolady ]
Dziś czas na wegański jadłospis.
Śniadanie:
Mus z kaszy jaglanej: jasna część z naturalną wanilią, ciemna z kakao i ksylitolem, na górze jogurt z nerkowców i wszystko posypane startą czekoladą 99%.
II śniadanie:
Trzy babeczki.
Obiad: Pieczone warzywa z kotlecikami.
Marchewka, słodkie ziemniaki, pieczarki, cebula, wszystko wymieszane z oleju rzepakowym, posypane: wędzoną solą, papryką wędzoną, mieloną chilli, mielonym pieprzem.
I ogórek kiszony ! :)
Podwieczorek:
Ulubiony batonik :)
Herbatki <3
Jesień = herbatki pite litrami.
Zielona z wanilią.
Zielona z mango i kokosom.
Zielona z kokosem.
Tak tak, lubię zielone herbaty ze słodkimi dodatkami. :)
Kolacja:
Dwie tortille bez glutenowe.
- pierwsza z masłem orzechowym i kremem czekoladowym ( pokażę krem następnym razem )
- druga z wegańską szynką, wegańskim serem i ogórkiem.
Śniadanie:
Mus z kaszy jaglanej: jasna część z naturalną wanilią, ciemna z kakao i ksylitolem, na górze jogurt z nerkowców i wszystko posypane startą czekoladą 99%.
II śniadanie:
Trzy babeczki.
Wegańskie waniliowe babeczki z kawałkami czekolady
( bez cukru i glutenu )
( bez cukru i glutenu )
Składniki na 12 babeczek.
Składniki suche:
- 200g mąki owsianej ( bez glutenowej )
- 1/2 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczka bez glutenowego proszku do pieczenia
- szczypta naturalnej wanilii ( lub aromatu )
- 70g ksylitolu
- 30g rozdrobionej gorzkiej czekolady bez dodatku cukru
- szczypta soli
- 200g mąki owsianej ( bez glutenowej )
- 1/2 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczka bez glutenowego proszku do pieczenia
- szczypta naturalnej wanilii ( lub aromatu )
- 70g ksylitolu
- 30g rozdrobionej gorzkiej czekolady bez dodatku cukru
- szczypta soli
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.
Składniki mokre:
- 250ml wody
- 70ml oleju rzepakowego ( lub innego tłuszczu)
- łyżka octu jabłkowego
- 250ml wody
- 70ml oleju rzepakowego ( lub innego tłuszczu)
- łyżka octu jabłkowego
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.
Sposób przygotowania:
Susze składniki połączyć z mokrymi, szybko wymieszać.
Masę przelać do sylikonowych papilotek i piec 25-30 minut w 180Oc.
Babeczki po upieczeniu szybko wyjąć z foremek i studzić na kratce.
Susze składniki połączyć z mokrymi, szybko wymieszać.
Masę przelać do sylikonowych papilotek i piec 25-30 minut w 180Oc.
Babeczki po upieczeniu szybko wyjąć z foremek i studzić na kratce.
Obiad: Pieczone warzywa z kotlecikami.

I ogórek kiszony ! :)
![]() |
Skład: Wholegrain oats 46%, Raisins 32%, Sunflower oil 12%, Carrot juice concentrate 7%, Apple juice concentrate 2%, Cinnamon <1%, Orange oil <1%. |
Ulubiony batonik :)
Herbatki <3
Jesień = herbatki pite litrami.
Zielona z wanilią.
Tak tak, lubię zielone herbaty ze słodkimi dodatkami. :)
![]() |
Skład: Brown Rice Flour, Filtered Water, Tapioca Flour, Safflower Oil, Rice Bran, Vegetable Gum (Xanthan Gum, Cellulose), Sea Salt. |
Dwie tortille bez glutenowe.
- pierwsza z masłem orzechowym i kremem czekoladowym ( pokażę krem następnym razem )
- druga z wegańską szynką, wegańskim serem i ogórkiem.
Pat
3 COMMENTS
Alez Ty pysznie jadasz! Nie chcesz mnie przygarnąć? :D
OdpowiedzUsuńNaprawdę bardzo bogata i urozmaicona dieta, jestem pod ogromnym wrażeniem! :O
OdpowiedzUsuńPrzez Ciebie mam ochotę na warzywa :P
OdpowiedzUsuńDziękuje za Twój komentarz!