575.Waniliowa Tarta z kremem kokosowo - czekoladowym. ( bez cukru, bez glutenu, wegańska )
Waniliowa Tarta z kremem kokosowo - czekoladowym .
( bez cukru, bez glutenu, wegańska )
Składniki:
Ciasto ( spód )
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 3 łyżki wegańskiego masła ( lub zimnego oleju kokosowego )
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej ( lub aromatu, naturalnej wanilii )
Krem:
- puszka mleka kokosowego ( trzymaj 24 godziny wcześniej w lodówce )
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 3 łyżki ksylitolu
- 20g 70%czekolady bez dodatku cukru
Dodatki:
- foremka do tarty
- tłuszcz do wysmarowania foremki
Sposób przygotowania:
Ciasto ( spód )
1. Piekarnik rozgrzej do 180 oC
2. Wszystkie składniki ze sobą zagnieć do uzyskania jednolitej kleistej masy.
3. Foremkę wysmaruj tłuszczem.
3. Ciasto rozwałkuj ( lub po prosu rękoma uformuj kształt ( nawilż dłonie - ja tak zawsze robię )
4. Tartę piecz przez 20-25 minut w 180 oC, do ładnego zarumienienia.
5. Tartę po upieczeniu zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krem kokosowy:
1. Z puszki obdziel gęstą część kremu, dodaj do niej pastę waniliową i ksylitol, zmiksuj na puszystą pianę.
2. Masę wylej na spód ostudzonej tarty,
Krem czekoladowy.
1. Do miseczki wlej pozostałą część mleka z puszki, dodaj czekoladę i podgrzej mleko do rozpuszczenia czekolady.
2. Łyżeczką nałóż krem na masę i wykałaczką nadaj pożądany wzór.
3. Tartę schowaj do lodówki na kilka godzin.
( bez cukru, bez glutenu, wegańska )
Składniki:
Ciasto ( spód )
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 3 łyżki wegańskiego masła ( lub zimnego oleju kokosowego )
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej ( lub aromatu, naturalnej wanilii )
Krem:
- puszka mleka kokosowego ( trzymaj 24 godziny wcześniej w lodówce )
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 3 łyżki ksylitolu
- 20g 70%czekolady bez dodatku cukru
Dodatki:
- foremka do tarty
- tłuszcz do wysmarowania foremki
Sposób przygotowania:
Ciasto ( spód )
1. Piekarnik rozgrzej do 180 oC
2. Wszystkie składniki ze sobą zagnieć do uzyskania jednolitej kleistej masy.
3. Foremkę wysmaruj tłuszczem.
3. Ciasto rozwałkuj ( lub po prosu rękoma uformuj kształt ( nawilż dłonie - ja tak zawsze robię )
4. Tartę piecz przez 20-25 minut w 180 oC, do ładnego zarumienienia.
5. Tartę po upieczeniu zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krem kokosowy:
1. Z puszki obdziel gęstą część kremu, dodaj do niej pastę waniliową i ksylitol, zmiksuj na puszystą pianę.
2. Masę wylej na spód ostudzonej tarty,
Krem czekoladowy.
1. Do miseczki wlej pozostałą część mleka z puszki, dodaj czekoladę i podgrzej mleko do rozpuszczenia czekolady.
2. Łyżeczką nałóż krem na masę i wykałaczką nadaj pożądany wzór.
3. Tartę schowaj do lodówki na kilka godzin.
11 COMMENTS
Jeszcze nie stosowałam pasty waniliowej, jak już to ekstrakt. Ale ten krem tak pieknie wygląda, że będę musiała nabyć wspomnianą pastę :)
OdpowiedzUsuńCudo! :) I te płatki migdałów tak uroczo wyglądają :))))
OdpowiedzUsuńPiekna <3
OdpowiedzUsuńŚlinka leci na sam widok :)
OdpowiedzUsuńPięknie i bardzo smakowicie wygląda ta tarta <3
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i rzeczywiście zdrowy przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda - pewnie równie dobrze smakuje!
OdpowiedzUsuńNo, no, wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! :) Dzisiaj będę próbować upiec. ;D
OdpowiedzUsuńNie mam pasty waniliowej. Czy moge ja pominąć? Ewentualnie czym zastąpić?
OdpowiedzUsuńTak, możesz dodać aromat/ wanilię lub nawet łyżkę budyniu waniliowego, jak nic nie masz pomiń. ;)
UsuńDziękuje za Twój komentarz!