587.[RAW] Surowe ciasto czekoladowo - orzechowe ( orzechy włoskie ) [ bez cukru, bez glutenu, wegańskie ]
Surowe ciasto czekoladowo - orzechowe ( orzechy włoskie )
Składniki:SPÓD:
- 100g bezglutenowych płatków owsianych
- 100g orzechów włoskich
- 100g świeżych daktyli*
- 10g surowego naturalnego kakao
- 5 łyżek wody
+ foremka o średnicy 16cm
+ papier do pieczenia
1. Do blendera wrzuć płatki osiane i zmiksuj, dodaj orzechy włoskie, zmiksuj, dodaj daktyle, kakao i wodę, zmiksuj na kleistą masę.
2. Masę rozprowadź na dno foremki ( ok.2cm grubość ) wyłożonej papierem do pieczenia.
KREM:
- 200g mleczka kokosowego ( 18g Tłuszczu w 100g - trzymanego 24godziny wcześniej w lodówce )
- 5g stewii**
- 5g surowego naturalnego kakao
- 1g naturalnej wanilii
3. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą trzepaczką ( lub mikserem ) na puszystą masę.
4. Masę rozprowadź równomiernie na orzechowy spód.
DODATKI:
- 50g rozdrobionych orzechów włoskich
- 100g rozpuszczonej czekolady bez dodatku cukru
5. Wszystko posyp rozdrobionymi orzechami oraz polej czekoladą.
6. Ciasto schowaj na noc do lodówki lub na 2-3godziny do zamrażalki.
*Jeżeli używasz suszonych daktyli namocz je wcześniej w wodzie.
**Stewie możesz zamienić na 50g ksylitolu / erytrolu lub 10g innego słodzika.
Podzieliłam ciasto na 8 kawałków.
Wartości odżywcze w jednym kawałku.
Kilokalorie: 269
Białko:5.8g
Tłuszcze:18.5g
Węglowodany: 21g
Podobny wizualnie, ale całkiem z innych składników przepis znajdziesz w moim ebook'u:
Pomysł na Weganizm.
Surowa tarta [ RAW ] Czekoladowo - waniliowa z truskawkami.
[ Przepis + wskazówki do kategorii desery, policzone wartości odżywcze ]
[ Przepis + wskazówki do kategorii desery, policzone wartości odżywcze ]
30 COMMENTS
Wyglada przepysznie *-*
OdpowiedzUsuńSpróbuje kiedyś takie zrobić
ale pychotka! :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta, chwila przyjemności bez wyrzutów sumienia i równie często robię słodkości na bazie płatków owsianych, a Twoje ciasto prezentuje się genialnie.
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie, muszę kiedyś wypróbować takie ciasto :-)
OdpowiedzUsuńOj kusisz to może ja skuszę się i w weekend zrobię 🤔
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Jeszcze takiego ciasta nie jadłam.
OdpowiedzUsuńCos dla mnie! Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńWszelkie uzdrowione słodkości są ostatnio na topie. I Bardzo dobrze! Można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńJedne z naszych ulubionych orzechów :D Ciasto na pewno smakuje fantastycznie! :D
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńKupiłaś mnie! <3
OdpowiedzUsuńabsolutnie w moim stylu, wygląda obłędnie i mam na nie ochotę teraz haha
OdpowiedzUsuńMusiałabym tutaj czymś zastąpic sobie orzechy, bo ich nie toleruję :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi ochoty! Chyba sprobuję swoich sił! :D
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie! Szukałam ostatnio przepisu na surowy deser. Zapisuję do wypróbowania. Dzięki!
OdpowiedzUsuńPycha ale chyba dużo roboty?
OdpowiedzUsuńJeśli samuje tak jak wygląda, to musi być nieziemskie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;) Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, uwielbiam takie eksperymenty kuchenne
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie 😊
OdpowiedzUsuńTakie ciasto jest bardzo syte, miałam okazje spróbować podobnego. Po jednym kawałku wymiękłam.
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńTo może być całkiem dobre i szybko sie robi :)
OdpowiedzUsuńJakiego kakao używasz? ;)
OdpowiedzUsuńSurowego - kupuję w Whole Food Market :) Napisz do mnie na fb to pokażę Ci opakowanie. :)
Usuńtakie blogi to z przyjemnością sie czyta :>
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńNo, no, no - wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje za Twój komentarz!