Cytrynowo - Limonkowa TARTA
SKŁADNIKI:SPÓD:
- 100g masła kokosowego*
- 5g słodzika ( lub 20g ksylitolu / erytrolu )
- 30g dmuchanej [ preparowana ] gryki ( lub innego ziarna ).
ŚRODEK / KREM:
- 200g stałej część mleczka kokosowego ( trzymanego 24h wcześniej w lodówce )
- sok: z 1/2 cytryny i 1/2 limonki
- tarta skórka: z 1/2 cytryny i 1/2 limonki
- szczypta naturalnej wanilii
- 10g słodzika ( lub 40g ksylitolu / erytrolu / innego zamiennika cukru ).
DODATKOWO:
- papier do pieczenia
- foremka o średnicy 16cm.
* Masło kokosowe to zmiksowane wiórki kokosowe, można kupić jak i zrobić samemu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
SPÓD:
1.W kąpieli wodnej rozpuść masło kokosowe, dodaj grykę, słodzik i wymieszaj.
2. Masę równomiernie wyłóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij dłońmi.
KREM:
3. Gęstą część mleczka wyłóż do miski, dodaj: sok i startą skórkę z cytryny i limonki, wanilię oraz słodzik, wymieszaj wszystko trzepaczką ( NIE używaj miksera ! ).
4. Krem wyłóż na spód tarty i wyrównaj.
5. Udekoruj tartę plasterkami** cytryny, limonki i startą skórką.
6, Tartę schowaj na kilka godzin do lodówki.
** Plasterki obsyp słodzikiem, ksylitolem lub innym zamiennikiem cukru. :)
Wartość odżywcze w 2 z 8 kawałków:
Kilokalorie:319
Białko: 1.4g
Tłuszcze: 29.2g
Węglowodany: 15.1g
ZBIÓR WEGAŃSKICH PRZEPISÓW:
PODOBNE PRZEPISY:
![]() |
Miętowa Tarta z czekoladą ( bez cukru, bez glutenu, wegańskie ) |
![]() |
[RAW] Surowe ciasto czekoladowo - orzechowe ( orzechy włoskie ) [ bez cukru, bez glutenu, wegańskie ] |
![]() |
Malinowo - Czekoladowe ciasto ( bez pieczenia ) |
27 COMMENTS
Pychotka☺
OdpowiedzUsuńWygląda na świetny przepis, dość łatwy i idealny na upalny dzień do mrożonej kawy na przykład.
OdpowiedzUsuńDobre połączenie!
UsuńPiękne i pyszne, tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńMmm pycha :)
OdpowiedzUsuńMoże być dobra :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie ;) !
OdpowiedzUsuńCiekawe te tarty! Jeszcze takiej z gryki nie robiłam.
OdpowiedzUsuńO rety,jak tylko wrócę z urlopu będę robić. Wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńRzadko robie tarty, jakoś nie mogę sie zabrać. Zaciekawiła mnie jednak ta mielona wanilia:-)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, że to coś bardzo, jak dla mnie, oryginalnego i orzeźwiającego :) Nigdy tarty nie robiłam ale może w końcu się skuszę :D
OdpowiedzUsuńAleż to musi być orzeźwiające :)
OdpowiedzUsuńMniam wydaje mi się, ze to strzał w 10 oraz niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrynowe ciasta! Mniam wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńJakie słodkości:)
OdpowiedzUsuńWow chętnie bym spróbowała ;-)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńi pewnie tak też smakuje
Wyglada smakowicie<3
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda obłędnie. :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńFantastyczne orzeźwiający przepis na upały :)
OdpowiedzUsuńCytryna to nie moje smaki, ale na pewno ten przepis znajdzie wielu swoich zwolenników :)
OdpowiedzUsuńPolecam goraco bo jest przepyszne i super wyglada !
OdpowiedzUsuńmusze to zrobić u siebie w domku już mi ślinka cieknie :P
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że jest pyszny!
OdpowiedzUsuńSmacznie, zdrowo, kolorowo.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuje za Twój komentarz!