TARTA KOKOSOWA [ RAW]
[ bez dodatku białego cukru, bez glutenu, wegańska ]
SKŁADNIKI:
SPÓD:
- 100g płatków owsianych ( u mnie bezglutenowe )
- 100g świeżych daktyli
- 30ml wody ( lub więcej jeśli masa jest za sucha )
Dodatki:
- foremka o średnicy 16cm
1. Płatki zmiksuj na mąkę, dodaj daktyle, wodę i cukier kokosowy, zmiksuj na gładką kleistą masę.
2. Masę wyłóż na dno foremki i równomiernie rozprowadzi.
MASA KOKOSOWA:
- 80g masła kokosowego*
- 200g gęstej część z mleczka kokosowego ( trzymanego 24h wcześniej w lodówce )
- 15g cukru kokosowego
3. Masło rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj mleczko, cukier i dokładnie wymieszaj.
4. Masę wylej na owsiany spód.
5. Połowę masy ( lub całą) posyp wiórkami kokosowymi i schowaj na kilka godzin do lodówki.
* Masło kokosowe to zmiksowane wiórki kokosowe, można kupić jak i zrobić samemu.
![]() |
Rozpuszczone masło kokosowe ( zmiksowane wiórki ) |
![]() |
Wartości odżywcze w dwóch z ośmiu kawałków: Kilokalorie:454 Białko:6g Tłuszcze:28g Węglowodany: 44g |
10 COMMENTS
Zakochałam się. Cudne zdjęcia kusi aby spróbować własnych sił w tworzeniu tej tartej.
OdpowiedzUsuńJakie te ciasta są wszystkie piękne! :)
OdpowiedzUsuńMoże nie wszyscy zwracają na to uwagę, ale mi się przede wszystkim podoba w Twoich ciastach ich wykończenie <3 Pięknie je dekorujesz! Nie jestem weganką, więc chętnie dodałabym jakąś warstwę mlecznej czekolady do tej tarty <3
OdpowiedzUsuńW sam raz na pożegnanie lata :) Zanim zacznie się jesień i żarcie będzie się składać wyłącznie z grzybów, orzechów i dyni... Szczerze jeszcze czegoś takiego nie jadłem i chyba wypróbuję Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńKokos to jest właśnie to co najbardziej lubimy
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością bym skosztowała. Uwielbiam kokos pod każdą postacią. ;)
OdpowiedzUsuńFajny i prosty sposob na mase kokosowa. super!
OdpowiedzUsuńJako fanki kokosa jesteśmy zachwycone <3
OdpowiedzUsuńmmm kokoski, smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńAbsolutnie muszę spróbować, tarta zapowiada się wyśmienicie. Bardzo zachęcające zdjęcia. :)))))
OdpowiedzUsuńDziękuje za Twój komentarz!