BLOGMAS: Przepisy Świąteczne z poprzednich lat - część I.
Składniki na 20 ciasteczek
- 150g rozpuszczonego masła ( u mnie light )- 300g mąki orkiszowej
- 50g słodzika ( u mnie tagatoza - smakowo odpowiada 100g cukru )
- jedno żółtko jajka (L)
+ papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i ugnieść ciasto.
- Ugniecione w kulę ciasto zostawić w lodówce na minimum 30 minut.
- Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na mniejsze części.
- Na blacie rozłożyć papier do pieczenia na nim ułożyć ciasto, ciasto przykryć papierem do pieczenia i rozwałkować.
- Gdy ciasto będzie rozwałkowane na około 0.5cm przejechać mocno ciasto wałkiem ozdobnym.
- Wyciąć kubkiem wzory ciasteczek i ciastka ułożyć na papier do pieczenia.
- Ciasteczka piec w 180o C 25 minut.
Wartość odżywcze ( w jednym ciasteczku ):
Kilokalorie 96
Białko: 2g
Węglowodany: 13g
Tłuszcze: 5g
Ciasto dyniowe z czekoladą
( wegański, bez cukru, bez glutenu )
- 2 szk. mąki ryżowej- 100g ksylitolu
- łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cynamonu
- szczypta soli
Wszystko wymieszać.
Składniki mokre:
- szk. Pure z dyni
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- łyżeczka octu jabłkowego.
Wszystko wymieszać.
Obie masy że sobą szybką połączyć łopatkął, dodać 50g rozdobnionej czekolady, wymieszać, przelać do foremki keksówki i piec w 190oC 45-50 minut ( do suchego patyczka )
Sernik na spodzie biszkoptowy z polewą czekoladowo - cynamonową.
Składniki: Biszkopt:
- 25g mąki ryżowej
- 20ml mleka roślinnego
- 1 jajko
- 20g tagatozy
( smakowy odpowiednik 40g cukru )
- łyżka cynamonu
- łyżka przyprawy do piernika ( uwaga na skład ! Większość przypraw ma w składzie pszenice i cukier )
Masa Serowa:
- 250g twarogu półtłustego- 25g mąki ryżowej
- 20ml mleka roślinnego
- 1 jajko
- 20g tagatozy
( smakowy odpowiednik 40g cukru )
- łyżka cynamonu
- łyżka przyprawy do piernika ( uwaga na skład ! Większość przypraw ma w składzie pszenice i cukier )
Masa Serowa:
- 2 jajka
- 50ml mleka roślinnego ( u mnie z nerkowców)
- budyń waniliowy ( bez cukru )
- 20g tagatozy
- 1g naturalnej wanilii
Polewa:
- 50 gorzkiej czekolady bez cukru
( Cavalier - ze sklepu www.stewiarnia.pl )
- 50 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka cynamonu.
Dodatki:
- masło do wysmarowania blaszki
- mąka do obsypania blaszki.
Sposób przygotowania:
Biszkopt bez glutenowy (śr:16cm)
- Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką.
- Piekarnik rozgrzać do 180oC.
- Białko ubić na sztywną pianę.
- Żółtko, mąk, mleko, tagatoze, cynamon, przyprawę wymieszać ze sobą ( użyłam widelca ) dodać białko i wymieszać.
- Ciasto przelać do foremki i piec 15 minut w 180oC.
Masa serowa:
- Białka jaj ubić na sztywną pianę.
- Żółtka, ser, mleko, budyń, tagatoze, wanilie, wymieszać ze sobą ( użyłam widelca ) dodać ubite białko i odstawić masę.
Gdy biszkopt się upiecze, wyjąć ciasto z blaszki, przewrócić na drugą stronę, i na jeszcze ciepły biszkopt wylać masę serową.
Sernik piec przez 50 minut w 180 oC.
Polewa czekoladowa:
Podgrzać mleko z cynamonem, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
Polać ostudzony sernik czekoladą.
Wartości odżywcze w jednym kawałku
( 8 kawałków )
Kilokalorie: 119
Białko: 10.5 g
Węglowodany: 10.4 g
Tłuszcze: 4.8 g
Przepis ze zdjęciem składników i jak zrobić sernik krok po kroku znajdziesz tutaj ->
Pierniczki
Składniki:
Na 3 blaszki, około 70 pierniczków małych i 3 duże.
- 300g mąki orkiszowej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki cynamonu
- jajko
- 100g masła ( u mnie light )
- 100g płynnego miodu
Sposób przygotowania:
Suche składniki wymieszać z rozpuszczonym masłem, miodem i jajkiem, ugnieść ciasto, schować na 30 minut do lodówki, ciasto rozwałkować, wyciąć kształt, piec około 15 minut w 180 oC do zarumienienia. Pierniczki studzić na metalowej kratce. Trzymać w puszcze minimum 2 tygodnie.
Wartości odżywcze w jednym pierniczku:
Mniej więcej, ponieważ są różne kształty.
Kilokalorie: 25
Białko: 0.6g
Węglowodany: 4.3g
Tłuszcze: 0.7g
Na 3 blaszki, około 70 pierniczków małych i 3 duże.
- 300g mąki orkiszowej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki cynamonu
- jajko
- 100g masła ( u mnie light )
- 100g płynnego miodu
Sposób przygotowania:
Suche składniki wymieszać z rozpuszczonym masłem, miodem i jajkiem, ugnieść ciasto, schować na 30 minut do lodówki, ciasto rozwałkować, wyciąć kształt, piec około 15 minut w 180 oC do zarumienienia. Pierniczki studzić na metalowej kratce. Trzymać w puszcze minimum 2 tygodnie.
Wartości odżywcze w jednym pierniczku:
Mniej więcej, ponieważ są różne kształty.
Kilokalorie: 25
Białko: 0.6g
Węglowodany: 4.3g
Tłuszcze: 0.7g
Do jutra
Pat
15 COMMENTS
Jakie przyszności! Z chęcią wypróbuję te przepisy!
OdpowiedzUsuńidealny moment. od dziasiaj subskrybuje twojego bloga
OdpowiedzUsuńZ ciasta dyniowego skorzystam :)
OdpowiedzUsuńCałkiem prawdopodobne, że skorzystam z Twoich przepisów przed Świetami :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Na pewno wykorzystam na nadchodzące święta. Gorzej, że później nie będę mogła się zapiąć w kurtkę zimową :)
OdpowiedzUsuńNa 100% skorzystam :)
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPamiętam jak robiłam te ostatnie pierniczki z Twojego przepisu i wyszły pyszne!! W tym roku też je zrobię. :D
OdpowiedzUsuńU mnie co roku gości zupełnie nowy przepis - każdorazowo "stresuję" się, że ciasto nie wyjdzie :D
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda bardzo apetycznie. :-)
OdpowiedzUsuńMniam dziękuję za te cudowne przepisy
OdpowiedzUsuń😃
przepysznie wyglądają z pewnością skorzystam z przepisów
OdpowiedzUsuńhttps://ostatniemarzenielastdream.blogspot.com/
Świetne przepisy, na pewno je wykorzystamy
OdpowiedzUsuńSprawdzone od pokoleń przepisy kulinarne są najlepsze.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie - muszę je zrobić!
OdpowiedzUsuńDziękuje za Twój komentarz!