BLOGMAS: Przepisy Świąteczne z poprzednich lat - część II.
Pierniczki w "lukrze"
Składniki:Ciasto:
- dwie szklanki mąki orkiszowej
- pół szklanki ksylitolu
- pół szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 4 łyżki cynamonu
- 5 łyżki zimnej wody
Wszystko dokładnie wymieszać, uformować kulę i schować do lodówki na 30 minut.
Po 30 minutach zagnieść ciasto w dłoniach, wyłożyć na deskę, rozwałkować i wyciąć ciasteczka, ciasteczka wyłożyć na papier do pieczenia i piec 10-15minut w 180oC (obserwować) ciasteczka będą gotowe jak się zarumienią.
Lukier ( nakładamy po wystudzeniu )
- pół szklanki pudru z ksylitolu
- sok z 1/2 cytryny.
Pierniczki lukrujemy i odstawiamy na 1-2h do całkowitego zastygnięcia lukru.
Dietetyczny cytrynowy sernik( bez glutenu, bez cukru )
Składniki:
- 250g sera QUERK*
- 4 jajka M
- jeden śmietankowy budyń ( bez cukru)
- trzy duże cytryny
- 50g ksylitolu
- tłuszcz do wysmarowania foremki
- mąka do obsypania foremki ( ja użyłam mąki jaglanej )
- foremka o średnicy 16cm
Sposób przygotowania:
- włączyć piekarnik na 180oC
- białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę
- wycisnąć sok z dwóch cytryn
- żółtka, ksylitol, ser, budyń, sok wyciśnięty z dwóch cytryn zmiksować ze sobą
- obie masy ze sobą połączyć łopatką
- foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką ( lub użyć papieru do pieczenia )
- ciasto wylać do foremki
- cytrynę umyć i obrać, pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na masę i lekko docisnąć
- ciasto piec ok. 45 minut w 180oC.
*QUERK Angielski odpowiednik twarogu, można zamienić na zmielony twaróg lub gęsty jogurt naturalny. Ja użyłam 0% tłuszczu bo tylko taki był w sklepie, ale niech każdy użyje taki jak lubi.
Ciasto podzieliłam na 6 kawałków
( jest bardzo nisko kaloryczne ) ;)
Wartości odżywcze w dwóch kawałkach
( takie jak na zdjęciu )
Kilokalorii: 242
Białka: 22g
Tłuszczy: 9g
Węglowodany: 29g
Składniki:
- 250g sera QUERK*
- 4 jajka M
- jeden śmietankowy budyń ( bez cukru)
- trzy duże cytryny
- 50g ksylitolu
- tłuszcz do wysmarowania foremki
- mąka do obsypania foremki ( ja użyłam mąki jaglanej )
- foremka o średnicy 16cm
Sposób przygotowania:
- włączyć piekarnik na 180oC
- białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę
- wycisnąć sok z dwóch cytryn
- żółtka, ksylitol, ser, budyń, sok wyciśnięty z dwóch cytryn zmiksować ze sobą
- obie masy ze sobą połączyć łopatką
- foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką ( lub użyć papieru do pieczenia )
- ciasto wylać do foremki
- cytrynę umyć i obrać, pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na masę i lekko docisnąć
- ciasto piec ok. 45 minut w 180oC.
*QUERK Angielski odpowiednik twarogu, można zamienić na zmielony twaróg lub gęsty jogurt naturalny. Ja użyłam 0% tłuszczu bo tylko taki był w sklepie, ale niech każdy użyje taki jak lubi.
Ciasto podzieliłam na 6 kawałków
( jest bardzo nisko kaloryczne ) ;)
Wartości odżywcze w dwóch kawałkach
( takie jak na zdjęciu )
Kilokalorii: 242
Białka: 22g
Tłuszczy: 9g
Węglowodany: 29g
Ciasto Waniliowe z makiem.
( bez białe cukru, bez glutenu, wegańskie )
Skład:
Składniki suche:- dwie szklanki mąki ryżowej
- 3/4 szklanki maku ( mielonego )
- 1/2 szklanki cukru kokosowego ( lub ksylitolu )
- płaska łyżeczka sody
- 1g naturalnej wanilii
- szczypta soli
Wszystkie składniki ze sobą dobrze wymieszać.
Składniki mokre:
- szklanka mleka roślinnego ( u mnie sojowe )
- 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
Wszystkie składniki ze sobą dobrze wymieszać.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 190 oC.
- Susze i mokre składniki ze sobą połączyć i wymieszać łopatką.
- Ciasto przelać do foremki keksówki ( ja używam sylikonowej ) i piec 40 minut w 190oC.
Piernik na ostatnią chwilę - bez cukru, bez glutenu .
Składniki:
- 100g rozpuszczonego masła ( u mnie light )
- 150ml "mleka" roślinnego ( u mnie z nerkowców )
- 2 łyżki przyprawy do piernika ( uwaga na skład ! większość ma w sobie pszenice i cukier )
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 150g mąki ryżowej
- 50g słodzika ( u mnie tagatoza - odpowiednik 100g cukru )
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
Dżem z czerwonych śliwek słodzony ksylitolem.
Dodatki:
- masło i mąka do wysmarowania i obsypania blaszki
- blaszka keksówka
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
- W garnku rozpuścić masło, dodać przyprawę do piernika, cynamon, miód, i dokładnie wymieszać.
- Garnek zdjąć z ognia, dodać mleko i wymieszać, dodać jajko i roztrzepać trzepaczką.
- Do miski wsypać suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, słodzik i wszystko dokładnie wymieszać.
- Do garnka wsypać suche składniki i wymieszać trzepaczką do połączenia składników.
- Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką ( albo wyłożyć papierem do pieczenia).
- Masę piernikowa wlać do foremki.
- Ciasto piec 45 minut w 180 oC.
- Gdy ciasto ostygnie, przekroić na pół i przełożyć ulubionym dżemem/ powidłem.
Wartości odżywcze bez dżemu! :)
Piernika podzieliłam na 10 kawałków.
Kilokalorie: 139kcal
Białko: 3.2g
Węglowodany: 19g
Tłuszcze: 5.6g
Do każdego kawałku dodałam 40kcal z dżemu, ale to wszystko zależy czym wy wypełnicie środek piernika.
Wskazówki:
- Piernik najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.
- Piernik można polać rozpuszczoną ciemną czekoladą.
- Można użyć innego zamiennika cukru.
- 100g rozpuszczonego masła ( u mnie light )
- 150ml "mleka" roślinnego ( u mnie z nerkowców )
- 2 łyżki przyprawy do piernika ( uwaga na skład ! większość ma w sobie pszenice i cukier )
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 150g mąki ryżowej
- 50g słodzika ( u mnie tagatoza - odpowiednik 100g cukru )
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
Dżem z czerwonych śliwek słodzony ksylitolem.
Dodatki:
- masło i mąka do wysmarowania i obsypania blaszki
- blaszka keksówka
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
- W garnku rozpuścić masło, dodać przyprawę do piernika, cynamon, miód, i dokładnie wymieszać.
- Garnek zdjąć z ognia, dodać mleko i wymieszać, dodać jajko i roztrzepać trzepaczką.
- Do miski wsypać suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, słodzik i wszystko dokładnie wymieszać.
- Do garnka wsypać suche składniki i wymieszać trzepaczką do połączenia składników.
- Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką ( albo wyłożyć papierem do pieczenia).
- Masę piernikowa wlać do foremki.
- Ciasto piec 45 minut w 180 oC.
- Gdy ciasto ostygnie, przekroić na pół i przełożyć ulubionym dżemem/ powidłem.
Wartości odżywcze bez dżemu! :)
Piernika podzieliłam na 10 kawałków.
Kilokalorie: 139kcal
Białko: 3.2g
Węglowodany: 19g
Tłuszcze: 5.6g
Do każdego kawałku dodałam 40kcal z dżemu, ale to wszystko zależy czym wy wypełnicie środek piernika.
Wskazówki:
- Piernik najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.
- Piernik można polać rozpuszczoną ciemną czekoladą.
- Można użyć innego zamiennika cukru.
Przepis ze zdjęciem składników i jak zrobić sernik krok po kroku znajdziesz tutaj ->
Biszkoptowe ciasteczka dyniowe z kawałkami czekoladą.
Są przepyszne, zrobiłam je z przepisu mojej przyjaciółki Agnieszki[ -> www.instagram.com/rozpieszczam_sie_zdrowo <- przepis ]
Do jutra
Pat
Posty z serii BLOGMAS 2018r.
1.10 POMYSŁÓW NA PREZENTY <- Klik <-
1.10 POMYSŁÓW NA PREZENTY <- Klik <-
12 COMMENTS
Wszystko wygląda bardzo smakowicie, zwłaszcza ciasto z budyniem... mniam!
OdpowiedzUsuńBiore w ulubione:) mamę nadzieje że będą smakować:p
OdpowiedzUsuńTe ostatnie ciasteczka - pyszotka mniam :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę świetne przepisy!
OdpowiedzUsuńSerniki mnie kupiły, u nas na każde święta to obowiązkowy deser :)
OdpowiedzUsuńZastanawiam się jak smakuje ten lukier z ksylitolu, bo on ma specyficzny smak.
OdpowiedzUsuńI co tu z Twoich propozycji upiec pierwsze?
OdpowiedzUsuńCiasteczka dyniowe !;) One są odkryciem tego sezonu.
UsuńTe wegańskie pierniczki na pewno zrobię w przyszłym tygodniu ♥.♥ Zapisuję przepis, żeby nigdzie mi nie umknął. DZIĘKUJĘ!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://tamczytam.blogspot.com/2018/12/pamietnik-buntownikow.html
Kocham te Twoje wszystkie wypieki, a najlepiej jak się spotykamy na kawie i mi je przynosisz :D
OdpowiedzUsuńMuszę takie upiec :)
OdpowiedzUsuńMmmmm, aż mi ślinka pociekła!
OdpowiedzUsuńDziękuje za Twój komentarz!